Zo haal jij met je fysieke winkel tóch omzet tijdens de lockdown

Contentmarketing

Afgelopen dinsdag werd bekend dat onder andere de meeste fysieke winkels nog langer gesloten moeten blijven. Als winkeleigenaar is dat natuurlijk niet waar je op gehoopt had en daar mag je best even van balen.. Maar ga niet bij de pakken neer zitten, want er zijn een aantal manieren om tóch producten uit je winkel te verkopen! En zo omzet te halen. Oók zonder die webshop. Ik deel graag een aantal tips om toch te verkopen nu jouw winkel dicht is!

Je winkel nóg langer dicht.. Zo kun jij tóch verkopen!

Heb jij geen webshop? Dat is geen probleem! Er zijn genoeg simpele manieren om toch online te gaan verkopen.

Bestellingen via mail of DM

Is jouw winkel dicht en heb je (nog) geen webshop? Geen paniek! Neem bijvoorbeeld bestellingen aan via DM op social media of via de mail. Laat je klanten vervolgens betalen met een directe bankoverschrijving of stuur een Tikkie. Vervolgens pak je de items in en stuur je deze naar diegene op! Of als je echt een lokale ondernemer bent, kun je in de regio rondom je winkel gaan thuisbezorgen. Vergeet eventuele verzendkosten niet mee te rekenen en denk ook na over de mogelijkheden voor retourneren.

Je producten online promoten

Hoe zorg je ervoor dat je klanten weten wat je in huis hebt? Ga social media actief inzetten. Gebruik de tijd die je normaal ‘kwijt’ bent aan het helpen van klanten in de winkel, om veel foto’s en video’s te maken van jouw collectie. Deel dit daarna op je accounts! Zo kun je jouw collectie laten zien, de voorraad en maten doorgeven en je volgers oproepen te bestellen via DM of via de mail. 

Maak actief gebruik van Stories en Reels

Nog een manier om jouw huidige collectie te laten zien: ga actief gebruikmaken van Instagram Stories en Reels. Je kunt hier bijvoorbeeld ook video’s delen van het complete product en de maten en prijzen delen. Een kijkje achter de schermen is ook altijd leuk. Laat zien hoe jij omgaat met deze situatie!

Instagram Reels zijn nog wat ‘nieuwer’, maar ontzettend belangrijk. Het is namelijk een goede manier om meer bereik te krijgen met jouw shop. Ook nu je niet fysiek open bent, maar alles ineens digitaal moet regelen. Laat bijvoorbeeld je huidige collectie zien of geef inspiratie en tips voor het stylen en combineren van de producten.

Ga videobellen met je klanten

Een andere leuke optie: ga videobellen met je klanten! Dat is bovendien een heel persoonlijke manier van service. Je neemt ze namelijk mee als een soort personal shopping experience. Ik zie juweliers dit bijvoorbeeld doen voor mensen die zoeken naar een cadeau. Je kunt op deze manier goed naar de wensen van je klant luisteren en vervolgens je klant meenemen in de collectie. Pak het vervolgens mooi in voor de klant en breng het langs.

Pak die online kans!

Ik heb al genoeg (lokale) bedrijven gezien die actief aan de slag zijn gegaan met verkopen van hun producten via social media. Superleuk om te zien! Zo loop je namelijk niet tot nauwelijks inkomsten mis en kun je alsnog doen wat je leuk vindt: een succesvolle winkel runnen. Hopelijk houd je het nog een beetje uit en kun je snel weer je fysieke deuren openen. Tot die tijd: pak die online kans!

Kun jij wel wat hulp gebruiken met het bedenken van een goed lockdown-plan? Of het vullen van jouw social media? Ik help je uiteraard graag om er een succes van te maken! Neem gerust contact met mij op voor de mogelijkheden.