Dingen die ik leerde als ondernemer

Ondernemen

Als ondernemer leer je wat mij betreft elke dag nieuwe dingen. De ene keer is het door een cursus die je volgt, de andere keer door een bepaalde (klant)ervaring die je hebt gehad of het is juist iets persoonlijks dat je leerde door het ondernemen. Mij lijkt het in elk geval leuk om eens in de zoveel tijd terug te blikken op de dingen die ik leerde als ondernemer. Vandaag een kort lijstje!

Dit leerde ik als ondernemer

Deze dingen leerde ik als ondernemer de afgelopen maanden:

Doelen instellen in Google Analytics
Ik heb van een andere ondernemer geleerd hoe ik in Google Analytics doelen moet instellen. Het kwam tijdens een gezellige bijklets-Zoomsessie ter sprake en ze besloot het me meteen te laten zien. Achteraf bleek het heel simpel te zijn, maar je moet het maar net weten. Meteen uitgeprobeerd voor de inhaakkalender die ik heb gemaakt. Die download je overigens hier.

Wie is mijn lievelingsklant
Ik heb geleerd wie nu écht mijn lievelingsklant is, mede door de cursus van De Content Coach. Bovendien heb ik mijn eigen contentdoelen geformuleerd en mijn contentpijlers aangepast door deze cursus. Het was echt weer even een frisse blik voor mijn eigen content(strategie). Wat dus ook wel grappig is eigenlijk. Ik merk echt dat ik door dit soort cursussen tijd vrij maak voor de dingen die ik zelf altijd adviseer aan mijn eigen klanten.

Basis voor social advertising
Iets wat ik al jaren wilde leren was social advertising. Niet per se omdat ik daar zelf mee aan de slag wil gaan voor andere ondernemers, maar zodat ik in elk geval de basis wist. Tijdens de superwaardevolle ééndaagse cursus van ROOM. the agency en Iris van Heugten leerde ik hoe ik winstgevende advertenties voor Instagram en Facebook kunt maken én inzetten. Waarschijnlijk duurt het nog wel even voor ik ze daadwerkelijk ga inzetten, maar nu weet ik in elk geval in de basis hoe het werkt en zou eventueel zelfs tekstuele content ervoor kunnen maken!

Kwartaalbelasting betalen
Ik leerde de afgelopen maanden steeds beter hoe mijn boekhoudprogramma werkt. Zo weet ik nu inmiddels hoe kruisposten werken (dat vond ik toch een partij onlogisch, haha). Ook leerde ik hoe ik mijn kwartaalbelasting makkelijk kon overmaken. Dat was eigenlijk minder leuk om te leren, maar het is wel een goed teken; het betekent dat ik winst had gemaakt en dat is toch ook wel een mijlpaal.

Marketing automation
Ik wilde heel graag aan de slag met een download, maar daarvoor wilde ik wel een goed e-mailsysteem erachter hebben. Dat is waar mijn vader te hulp schoot; als expert op het gebied van lead generation en marketing automation doken we in een e-mailflow. Hoe ik dan moet nadenken over de verschillende stappen en hoe ik dat het beste kan aanpakken. Vervolgens hebben we dit dus omgezet in geautomatiseerde e-mailflows met Mailblue. Supertof om te leren en daarin te kunnen duiken!

Ben je trouwens benieuwd om welke download het gaat, hij staat al online. Het gaat om mijn GRATIS inhaakkalender speciaal voor winkels en webshops! Download ‘m hier.

Natuurlijk zijn er ook nog veel andere dingen die ik leerde. Hoe je het beste met je klanten kunt communiceren en hoe je duidelijke afspraken met elkaar maakt om misverstanden te voorkomen, wat ik wel en niet wil als het om mijn carrière gaat én waar ik heen wil met mijn bedrijf. Allemaal superleuke dingen, lastige dingen, leerzame dingen. Ik kijk ernaar uit om weer elke dag een beetje meer te leren als ondernemer! En om over een tijdje weer een update te kunnen geven.

Welke ondernemerslessen heb jij laatst geleerd? Of heb je nog tips voor leuke en waardevolle cursussen? Laat het me zeker weten in de reacties!